City Hoppen Scandinavie

Over deze reis

Altijd al een keer naar Scandinavië gewild, maar geen keuze kunnen maken welke stad er het mooist is. Dan is de ultieme kans, want u bezoekt tijdens deze reis 3 zeer afwisselende hoofdsteden: Stockholm, Kopenhagen en Oslo, ieder met z’n eigen sfeer. De reis is sowieso heel afwisselend, want ook qua vervoersmiddelen is de reis divers. U reist per vliegtuig, trein en boot en zelfs af en toe per bus. Välkomna, Velkomst, Velkommen! Oftewel, ga gezellig mee en welkom op de reis.

Bestemming

Algemene informatie

Zweden, het grootste land van Scandinavië, is een land van ongerepte natuur. Het uitgestrekte land is bezaaid met reusachtige bossen, helder rivieren, zo’n 96.000 meren en duizenden eilandjes voor de kust. Aan de westkust liggen heerlijke, lange zandstranden. Zweden grenst in het noorden en westen aan Noorwegen; in het noordoosten aan Finland. Hoofdstad is Stockholm, gelegen op 14 eilanden, met een prachtig historisch centrum. Andere grotere Zweedse steden bieden eveneens een scala aan bezienswaardigheden en er kan genoten worden van de Zweedse keuken en gastvrijheid. Dit Scandinavische land is ook zowel in de zomer als winter een bezoek waard.

Informatie over Zweden

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
Kr

Uitgebreide informatie over Zweden

Beste reistijd

Voor midden en zuid Zweden zijn de maanden juni t/m augustus de beste reistijden. Voor het koudere noorden is half juni t/m half juli het meest geschikt. In deze maanden heersen hier aangename temperaturen en zijn de dagen lang, want het wordt nauwelijks donker. Februari en maart zijn bij uitstek de wintersport maanden.

Klimaat

Zweden kent een landklimaat met relatief warme, droge zomers en koude winters met sneeuw. In het zuiden valt meer regen maar de zon schijnt veel. De kustgebieden zijn warmer dan het binnenland.

Eten & drinken

De Zweedse keuken is vooral praktisch en eenvoudig. Traditioneel zijn vis, wild en aardappels de basis van een goede maaltijd. Een bekend Zweeds gerecht, mede dankzij IKEA, is köttbullar (Zweedse gehaktballetjes). Een gezellige gewoonte is ‘fika’, waarbij met elkaar koffie gedronken wordt met allerlei zoetigheid zoals taartjes, koekjes en cakejes.

Taal

De meest gesproken en officiële taal is Zweeds. Er zijn enkele minderheidstalen en ook veel dialecten. Veel Zweden spreken ook goed Engels.

Wist u dat?

- Zweden al ruim twee eeuwen geen oorlog gevoerd heeft?
- Stockholm, de hoofdstad van Zweden, als bijnaam het “Venetië van het noorden” heeft, omdat de stad gebouwd is op 14 eilanden en 42 bruggen telt?
- Er meer dan 500 koren zijn waarin ongeveer 600.000 Zweden zingen? Zweden heeft zo het grootste aantal koren per hoofd van de bevolking in de wereld.

Algemene informatie

Noorwegen is een bijzonder land in Noord - Europa vol met cultuur en natuur. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn olie- en gaswinning, visserij en houtkap. Het land grenst aan Zweden, Finland en Rusland.
Noorwegen nodigt uit tot een reis vol onvergetelijke ervaringen. Laat je betoveren door de overweldigende schoonheid van dit Scandinavische juweel. Welkom in Noorwegen, waar de natuur heerst en de charme nooit vervaagt. Een aantal plekken die er te ontdekken zijn op een reis in Noorwegen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Skibotn is een plaats gelegen in het uiterste noorden van Noorwegen, in de provincie Troms og Finnmark. Het is gelegen aan de oevers van het Skibotnmeer, nabij de grens met Finland. Of ontdek de betoverende Noordkaap. Die bekend staat als het noordelijkste punt van het Europese vasteland. Het is een klif die abrupt oprijst uit de Barentszzee en biedt spectaculaire uitzichten over de Noordelijke IJszee.

In de noordelijke regio's, zoals Tromsø, kun je tijdens de wintermaanden het prachtige noorderlicht aanschouwen. Noorwegen staat hoog aangeschreven als een land met een hoge levenskwaliteit. Het heeft een uitgebreid sociaal vangnet, een goede gezondheidszorg, en een sterke nadruk op onderwijs.

Informatie over Noorwegen

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
kr

Uitgebreide informatie over Noorwegen

Eten & drinken

De Noren zijn trots op hun culinaire tradities, waarbij het gebruik van verse ingrediënten een vereiste is. Noorwegen is vooral een land van de vis, Noorse zalm is wereldberoemd. Maar ook vlees heeft een plaats in de Noorse keuken. Rendier-, eland- en lamsvleesgerechten komen veelvuldig voor. Het nationale gerecht is kjøttkaker (een soort gehaktbal geserveerd met een bruine saus). Bij vis of vlees worden aardappelen en (in mindere mate) groente geserveerd. Daarnaast staat vaak flatbrød op tafel, een flinterdun brood gebakken van ongezuurd deeg. In veel hotels wordt een kildtbord geserveerd, een uitgebreid koud buffet, dat meestal ook warme gerechten bevat. De trots van veel Norse hotels is het uitgebreide ontbijtbuffet.

Klimaat

Noorwegen is van noord tot zuid 3000 kilometer lang en kent drie klimaatzones. De kuststreken hebben een gematigd klimaat dankzij de Golfstroom. Er valt veel regen doordat het gebied is ingeklemd tussen een groot wateroppervlak en de bergen in het oosten. Centraal-Noorwegen kent grote verschillen in zomer- en wintertemperatuur. Sommige dalen zijn zo beschut dat de zomertemperatuur hoog kan oplopen. Er zijn ook dalen die tot de droogste plekken in Europa worden gerekend. Enkele hoogvlakten zijn de Hardangervidda en Finnmarksvidda. Op deze boomloze hoogvlakten heerst een bar (toendra)klimaat, met hete droge zomers en extreem lage temperaturen in de winter. Doordat er weinig wind is en het relatief droog is, is de kou te doorstaan.

Taal

De Noorse taal en zijn dialecten behoren tot de Noordgermaanse taalgroep, evenals het Deens, Zweeds en IJslands. Het land heeft twee volledig gelijkgestelde (en nauw verwante) schrijftalen: het bokmål (gebruikt door ca. 80%) en het nynorsk (20%). Het bokmål hebben de Noren te danken aan de meer dan 400 jaar durende Deense overheersing. Het nynorsk is afgeleid van de taal die nu nog in IJsland gesproken wordt en lijkt nog het meest op wat de Vikingen ooit spraken. De meerderheid van de bevolking gebruikt het plaatselijke dialect als spreektaal. Dialecten staan dan ook hoog in aanzien en worden door de plaatselijke bevolking als kostbaar erfgoed gekoesterd. Pogingen om tot één gemeenschappelijke taal, het samnorsk te komen, komen niet van de grond. Het Noorse alfabet telt 29 letters, onze 26 letters en de æ, de å en de ø. Het Samisch, de taal van de Samen of Lappen, wordt in Noord-Noorwegen als derde officiële taal erkent. Het Samisch is verwant met het Fins, Estlands en het Hongaars.

Wist u dat?

- Noorwegen twee volksliederen heeft?
- Veel Noren dagelijks hun vlag buiten hangen?
- Noorwegen de meeste medailles van de Olympische Winterspelen bezit?

Algemene informatie Denemarken

Denemarken is een land in Noord-Europa, behorende tot de regio Scandinavië. Het ligt ten noorden dan Duitsland en is door middel van een brug verbonden aan Zweden. Denemarken behoorde eeuwen geleden tot de machtigste landen ter wereld.
Met Groenland en de Faeröer Eilanden is het aantal eilanden dat tegenwoordig nog tot het Koninkrijk Denemarken behoort klein. In de tijd van de Vikingen was Denemarken één van de machtigste landen van Europa. Tegenwoordig speelt Denemarken zowel op economisch als politiek niveau een beperkte rol binnen de hedendaagse wereld. Hoewel de Vikingen van weleer vooral terug te vinden zijn in musea merk je dat de Denen nog steeds een trots volk is. Trots op hun land en op zichzelf. De Vikingentijd herinnert hen aan de periode dat de Denen/Scandinaviërs een dominante rol speelde in de regio. Wat betreft technieken en wijze van leven waren ze hun tijd soms ver vooruit. Dat element zie je ook nu terug in het wonen en werken in Denemarken. De Denen passen regels en wetten toe die vooral ten doel hebben de samenleving te reguleren en te verbeteren. Deze regeltjes worden door buitenstaanders gemakkelijk als over bemoeienis van de overheid uitgelegd. Vaak blijkt in een later stadium dat ook andere landen vergelijkbare wetten aannemen en dat de Denen ook tegenwoordig hun tijd regelmatig vooruit zijn.

Informatie over Denemarken

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
Deense Kroon

Uitgebreide informatie over Denemarken

Beste reistijd

Mei, juni, juli, augustus en september
Dit is de beste tijd om naar Denemarken te reizen. Het weer in Denemarken kan in de lente- en zomermaanden net zo wisselend zijn als bij ons in Nederland: u kunt prachtig zonnig warm weer hebben, maar het kan ook regenen en de temperaturen kunnen laag zijn.

Klimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met niet al te warme zomers en vrij milde winters. De invloed van het zeewater is hier minder sterk dan in Nederland, waardoor in de zomermaanden het oostelijke deel van Denemarken kouder wordt dan het westen en de zomers over het algemeen weer wat warmer zijn aan de oostzijde.

Eten & drinken

Het Deense ontbijt lijkt erg op het Nederlandse. Het bestaat uit broodjes, belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, een lekker eitje en jam. De Denen houden van zoetigheid. Dus zoet beleg is erg welkom bij het Deense ontbijt. Ook zie je tijdens dit ontbijt veel zoete broodjes.

Naast brood eten de Denen ook vaak zuivel en granen, zoals wij wel yoghurt met Muesli, cornflakes of pap eten als ontbijt. In Denemarken is er wat dat betreft erg veel keuze. Je vindt ontbijtzuivel en granen hier in de meest uiteenlopende vormen.

Het Deense eten telt niet erg veel variatie. In de Deense restaurants wordt vooral veel kalfsvlees en varkensvlees geserveerd, helaas met niet zo veel groenten, al zijn er wel veel verschillende soorten salades bij te krijgen. Populaire voorgerechten zijn hummercocktail, ganzeleverpastei of verschillende soorten soep. De Deense soep lijkt wel weer erg op die van Nederland. Een echt Deense soort soep is de ‘klar suppe med boller’. Dit is een heldere bouillon, waarbij de oppervlakte volledig bedekt is met deegballetjes en gehaktballetjes.

Taal

De nationale taal van Denemarken is Deens, een Germaanse taal. Ook zijn er verschillende dialecten die worden gesproken.

Wist u dat?

- De Deense vlag de oudste vlag van de wereld is?
- Het Deense alfabet drie extra letters heeft?
- Deense mensen graag buiten slapen in de zomer?
- Denemarken maar liefst 450 eilanden heeft?

Dagprogramma

dag
1

DO: Heenreis naar Stockholm

Vertrek per vliegtuig naar de hoofdstad van Zweden, het mooie Stockholm, een van de mooiste hoofdsteden van Europa. Deze waterrijke stad is gelegen op 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door meer dan 50 bruggen. De stad is modern, maar toch charmant. Afhankelijk van de vluchttijden is er nog tijd om de stad te ontdekken. We genieten vanavond van ons eerste gezamenlijke diner en de reisleider zal een bijeenkomst organiseren zodat u elkaar beter kunt leren kennen.

dag
2

VR: Bezoek Stockholm

Deze hele dag heeft u de tijd om Stockholm te bekijken. Het is een makkelijke stad om te lopen of te fietsen, maar ook het OV is er uitstekend. Elke wijk heeft zijn eigen sfeer. Zo staat Södermalm bijvoorbeeld bekend om zijn creativiteit, Östermalm om zijn elegante sfeer en Norrmalm om zijn bruisende energie. Daartussen ligt de oude binnenstad (Gamla Stan), het absolute hoogtepunt van Stockholm. Bij het Koninklijk Paleis kun je de wisseling van de wacht bijwonen. Ook een bezoek aan het Vasa Museum of openluchtmuseum Skansen is een aanrader. En het is leuk wat tijd in te plannen voor een Zweedse Fika, een koffiepauze deluxe!
Kortom, u zult zich niet vervelend. Diner en overnachting in het hotel.

dag
3

ZA: Op naar Kopenhagen met de trein

Na ons ontbijt checken we uit en gaan we naar het station om vervolgens per trein naar Kopenhagen te gaan. De rit zal zo’n 6 uur duren en het mooie groene landschap afgewisseld met meren zal aan u voorbijglijden. Een ontspannen manier van reizen. Op het station zal de bus op u wachten en u naar uw accommodatie brengen waar een smakelijk diner op ons staat te wachten.

dag
4

ZO: Vrije dag in Kopenhagen

Het is zondag. Wie weet lukt het om een lokale kerkdienst bij te wonen. Mocht dit niet lukken dan organiseert de reisleider een eigen dienst. De rest van de dag mag u weer naar eigen wens invullen. Kopenhagen is zonder meer een van de gezelligste hoofdsteden van Europa, ook omdat het een wat kleiner centrum heeft. Maar het bruist er goed. Wandel door de kronkelende straatjes in de oude binnenstad, bezoek een van de prachtige koninklijke paleizen of strijk neer bij een van de gezellige terrassen in Nyhavn, het straatje met de mooie gekleurde huisjes. Een fiets huren is ook leuk!

dag
5

MA: Per boot naar Oslo

In de loop van de dag wordt u opgehaald voor de transfer naar de haven. Eenmaal aan boord kunt u nog even naar Kopenhagen zwaaien. U vaart van Kopenhagen naar Oslo en zult ook overnachten op de boot. Een belevenis op zich. U verblijft in een binnenhut met eigen douche/toilet. Aan boord zal ook het diner plaatsvinden.

dag
6

DI: Aankomst in Oslo

De volgende ochtend heeft u ontbijt aan boord en vervolgens kunt u aan dek om de eerste contouren van Oslo te zien opdoemen. Bij aankomst in Oslo heeft u een transfer vanaf de haven naar uw hotel. De rest van de dag is er tijd om een eerste verkenning van Oslo te doen. Oslo is zeer geliefd bij kunstliefhebbers vanwege de twee grootste kunstmusea van Europa: Munch-museum en het Nationale Museum. Ook zijn er prachtige stadswandelingen te maken langs bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis, het stadhuis en door de haven. Vergeet ook niet het bekende Vigeland Beeldenpark te bezoeken. Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. In totaal zijn er meer dan 200 beelden van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Zeer de moeite waard! ’s Avonds diner op eigen gelegenheid.

dag
7

WO: Oslo

Ook deze hele dag is nog in Oslo te besteden. U kunt vandaag al die dingen doen, waar u dinsdag niet aan toegekomen bent. Heel fijn, zo’n extra dag. Misschien huurt u vandaag wel een fiets, of maakt u een vaartocht in de havens. ’s Avonds diner op eigen gelegenheid.

dag
8

DO: Terugreis

Ontbijt in het hotel. U wordt opgepikt voor de transfer naar de luchthaven van Oslo en vliegt terug naar Nederland. U bent een heerlijke week op pad geweest maar door de grote afwisseling en door het feit dat u in 3 landen bent geweest, lijkt het alsof u veel langer bent weggeweest.

Accommodaties

Scandic Hotel Talk

Stockholm, Zweden
De lichte, moderne kamers van het Scandic Talk hebben houten vloeren, kabel-tv en een kluisje. Ze bieden allemaal airconditioning en een frisse badkamer met een bad of douche.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Comwell Kopenhagen Portside

Kopenhagen, Denemarken
Comwell Copenhagen Portside Dolce by Wyndham heeft een fitnesscentrum, een tuin, een gedeelde lounge en een restaurant in Kopenhagen. Het hotel met 4 sterren biedt een bar en heeft kamers met airconditioning, gratis WiFi, en een eigen badkamer. De accommodatie biedt roomservice.

Alle kamers bij het hotel zijn voorzien van een zithoek en een flatscreen-tv met kabelzenders. Alle kamers bij Comwell Copenhagen Portside Dolce by Wyndham hebben beddengoed en handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur

Thon Hotel Astoria

Oslo, Noorwegen

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Vlucht Nederland-Stockholm / Oslo-Nederland
  • 6 overnachtingen in een 2 pers. kamer
  • 1 overnachting 2 pers. hut
  • 7 x Ontbijt
  • 4 x diner in Stockholm en Kopenhagen
  • Diner dag 5
  • Overtocht Kopenhagen-Oslo
  • Treinreis Stockholm-Kopenhagen
  • Transfers
  • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

  • Toeslag 1-persoonskamer 399,-
  • Niet genoemde maaltijden en drankjes
  • Fooien
  • Excursies en entreegelden
  • Reserveringskosten 25,- per factuur
  • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
  • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
  • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 20 personen.


U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zweden/reizen/reisadvies
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noorwegen/reizen/reisadvies
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/denemarken/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding