In Turkije, dé “bakermat” van het christendom, liggen de Bijbelverhalen letterlijk op straat. Het is in dit bijzondere land waar vele Bijbelverhalen hun oorsprong vinden. U ziet dit terug in de oude nederzettingen en machtige steden. Tijdens deze rondreis ontdekken we meer van de apostel Paulus die veel heeft gereisd. Geregeld zal uw reisleider de bijbel openen om de bijpassende verhalen te lezen. Het mooie is dat we ook een uitstapje maken naar Rhodos, een prachtig eiland waar Paulus ook zijn sporen heeft achtergelaten. Kortom, een mooi aanvulling als u al eens een eerdere Paulusreis gemaakt heeft!

Bestemming

Algemene informatie Turkije

Turkije is een transcontinentaal land. Dat betekent dat het land zich bevindt in twee continenten. Een klein stukje in zuidoost Europa en voor een groot deel in zuidwest Azië. Het land ligt aan de Middellandse zee en grenst daarnaast ook aan de zwarte zee. Turkije grenst aan maar liefst acht landen met onder meer Bulgarije, Georgië, Iran en Irak.

De hoofdstad van Turkije is niet Istanbul, maar Ankara. Deze stad heeft maar liefst 6 miljoen inwoners en is één van de meest bruisende steden in Azië. Toch steekt de vroegere hoofdstad Istanbul als sprankelende metropool hier bovenuit met maar liefst 15 miljoen inwoners. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse culturele erfgoed en architectonische pracht, waaronder bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Istanbul is een bruisende metropool met levendige markten, sfeervolle straten en een unieke mix van culturen.

Maar Turkije herbergt ook de schitterende Rivièra. Dit vakantiegebied heeft alles in huis voor een onvergetelijke strandvakantie, maar ook de cultuurliefhebber wordt niet teleurgesteld. De perfecte combinatie van prachtige stranden, rijke cultuur en historie en adembenemend landschap maken deze regio heel aantrekkelijk.

Turkije staat verder bekend om:

- Cultureel erfgoed: Turkije heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van diverse culturele erfgoederen, waaronder de oude steden van Ephesus, Troye en Hierapolis. De stad Istanbul is zelf een levend museum van historische en architectonische schatten.
- De Turkse keuken: Is wereldwijd bekend vanwege zijn heerlijke gerechten. Van kebabs en mezze tot baklava en Turkse koffie. De Turkse keuken biedt een breed scala aan smaken.
- Turkse baden: Traditionele Turkse baden, bekend als "hamams," zijn een integraal onderdeel van de Turkse cultuur. Ze bieden een ontspannende en verfrissende ervaring.
- Turkse gastvrijheid: Turkse mensen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid tegenover toeristen en bezoekers.
- Kunst en ambacht: Turkije heeft een rijke traditie van kunst en ambachten, waaronder tapijten, keramiek, kalligrafie en handgeweven textiel.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

DI: Reisdag naar Turkije

We vertrekken vanuit Nederland naar Turkije (evt. met overstap). Uw reisleider is bij de incheckbalie aanwezig en helpt graag. Na aankomst op de luchthaven staat de airconditioned touringcar klaar om ons naar het hotel in de buurt van Adana te brengen. Overnachting Adana.

dag
2

WO: Tarsus

We verlaten Adana en beginnen deze dag met een bezoek aan Tarsus. Eeuwen geleden was dit een wereldstad, waar Moslims, Armeniërs en Joden samen wonen. Het is altijd de bakermat geweest van drie godsdiensten. Maar het is tevens de stad waar Paulus is geboren en opgegroeid. Uiteraard brengen we hier een bezoek aan de Paulusgrot. Er valt hier veel te zien en te vertellen. Daarna door naar Mersin, waar wordt overnacht.

dag
3

DO: Fenicische kust

We rijden langs de Fenicische kust met het Taurus gebergte aan onze rechterzijde en de zee aan de linkerzijde. Het prachtige ruige landschap glijdt aan ons voorbij. Het gebergte wordt nog steeds bewoont door Turkse nomaden. Onderweg bezoek aan Fort van Anemurium, ofwel Marmure kasteel, dat is gebouwd in de 3-de eeuw als een Romeins fort ter bescherming tegen piraten. Later is het gerestaureerd tot kasteel. De volgende stop is bij de plaats Perge waar Paulus is geweest. De ooit bruisende Romeinse haven van Perge werd rond 1300 voor Christus gesticht en was de eerste plaats waar Paulus stopte op zijn zendingsreizen rond de Middellandse Zee. Bekend zijn de Romeinse triomfpoort, de ruïnes van de tempels, het marktplein en de fonteinen, maar ook de zuilen in de hoofdstraat. Als u goed kijkt, ziet u de groeven in de tegels die door de wielen van de strijdwagens zijn uitgesleten. Dan door naar Antalya voor de overnachting. Een lange maar mooie dag!

dag
4

VR: Myra en Patara

Vandaag gaat de reis verder naar Myra, de geboorteplaats van Sinterklaas. Maar Myra was ook de plek waar de apostel Paulus -als gevangene onderweg naar Rome- overstapte op een ander schip. Dan door naar Patara, waar Paulus ook de nodige sporen heeft achtergelaten. De baai van Patara was een van de weinige veilige baaien aan de Lycische kust, waar zeelieden beschutting konden vinden. Het was de hoofdreden voor het ontstaan van de eerste nederzetting aldaar. De haven was strategisch gelegen en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. Paulus kwam er vanuit Rhodos aan, tijdens zijn derde zendingsreis op weg naar Jeruzalem. Overnachting in Kas.

dag
5

ZA: Dalyan

U reist door naar Dalyan. In deze delta maakt u een prachtige en ontspannen boottocht over de rivier de Dalyan. Het is een van de mooiste natuurgebieden van Turkije. U vindt er ook de Koningsgraven van Kaunos; graftombes en schatkamers, uitgehakt in hoge rotswanden pal langs de Dalyan rivier. En wellicht ziet u schildpadden die dit gebied als broedplaats gebruiken. Kortom; een heerlijke dag om wat te relaxen. Overnachting in Fethiye of Marmaris.

dag
6

ZO: Rustdag

Een heerlijk vrije dag. Indien mogelijk bezoeken we een lokale dienst. In ieder geval zal de reisleider ook een eigen bijeenkomst houden waar u van harte welkom bent.

dag
7

MA: Rhodos

We rijden naar de haven en stappen op de boot naar het Griekse eiland Rhodos. Ook Paulus deed dit eiland aan tijdens zijn derde zendingsreis op weg naar Jeruzalem. Het eiland is rijk aan water en bos. De hoofdstad is Rhodos Stad, dat uit meerdere delen bestaat. Zo is er de prachtige middeleeuwse binnenstad, die nog steeds fraai ommuurt is en het hart van de stad vormt. Daarbuiten begint het moderne deel van Rhodos Stad, waarbij het oostelijke deel eigenlijk een grote toeristenwijk vormt. Het letterlijke hoogtepunt van Rhodos Stad is de antieke stad oftewel de Akropolis van Rhodos. Meer dan de moeite waard om de stad in de avond te bezoeken! Overnachting op Rhodos.

dag
8

DI: Tweede dag Rhodos

Ook deze dag brengen we door op het eiland Rhodos. Vandaag bezoekt u het schilderachtige witte stadje Lindos, waar Paulus schipbreuk zou hebben geleden. Op 100 meter hoogte, bovenop een rotsachtig plateau, ziet u van veraf al het kerkje ter herinnering aan deze gebeurtenis. Dit wordt ook wel de akropolis van Lindos genoemd. Maar de smalle slingerende straatjes, kleine winkeltjes en gezellige pleinen zijn ook de moeite waard. Daarna door naar Filerimos, een berg ten zuiden van het dorp Ialyssos (Trianda) ligt. Hier bevond zich in de oudheid de Acropolis van Ialyssos (tempel van Athena Polias en Zeus Polias). In de vroegchristelijke periode is hier de kerk van Moeder-Gods gebouwd en een doopkapel. Later maakten de Ridders van de Johannieter orde er een klooster van. Er bevindt zich hier een 18 meter hoog kruis met een indrukwekkende kruisweg ernaartoe. Vanaf het kruis heb je prachtig uitzicht over de Egeïsche zee tot aan Turkije. Tweede overnachting op Rhodos.

dag
9

WO: Terugvaart en Milete

Het bezoek aan het eiland Rhodos zit erop. Met de boot terug naar Marmaris en daarna door naar Milete, een havenstad, waar Paulus een afscheidsrede hield voor de oudsten van Efeze. Ook hier kwam Paulus dus tijdens zijn derde zendingsreis. Na dit bezoek rijden we door naar Selcuk, waar u zult overnachten.

dag
10

DO: Efeze en Selcuk

We brengen een bezoek aan de indrukwekkende Johannesbasiliek in Selcuk. Hier bevond zich volgens de overlevering het graf van de apostel Johannes Daarna vervolg van de reis naar het vlakbij gelegen Efeze. Uiteraard mag Efeze, het commerciële centrum van de Oudheid, niet ontbreken in deze reis. Efeze is één van de mooiste opgravingen van Turkije. Hier volgen we de weg die Johannes en Paulus zijn gegaan. Paulus is er meerdere keren geweest, waaronder een periode van drie jaar. Het is in deze periode dat Paulus heel intensief het Evangelie verkondigde. U wandelt dezelfde weg die Paulus bewandeld heeft en staat letterlijk op dezelfde plekken vanwaar Paulus zijn toespraken hield. Stelt u zich eens voor, als u op de agora of in het theater staat, hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijkt u ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek. Tenslotte door naar het hotel in Kusadasi voor de overnachting.

dag
11

VR: Vrije dag

Deze dag is heerlijk vrij te besteden in Kusadasi. U kunt lekker langs de boulevard slenteren, ergens gaan koffie drinken en wat winkelen. Maar een bezoekje aan het strand kan ook heerlijk zijn. Even bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen. Dat is óók vakantie! Laatste overnachting in Kusadasi.

dag
12

ZA: Terugreis naar Nederland

Na het ontbijt vertrekken we per comfortabele touringcar naar de luchthaven van Izmir en vliegen we terug naar Nederland (al dan niet met overstap). Wij hopen dat u terug kunt kijken op een mooie reis.

Accommodaties

Diverse hotels Turkije

,
Tijdens deze reis verblijft u in diverse hotels, deze volgen later.

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Retourvlucht Nederland–Turkije
  • Ruimbagage (65,-)
  • 1 stuks handbagage
  • Transfer luchthaven – hotel v.v.
  • 11 overnachtingen in een 2-persoonskamer
  • Verblijf op basis van halfpension (behalve dag 10 en 11)
  • Lunch op zondag
  • Volledig excursieprogramma incl. entreegelden
  • Overtocht Turkije – Rhodos v.v.
  • Nederlandstalige lokale gids
  • Fooien (ca. 55,-)
  • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

  • Toeslag 1-persoonskamer 295,-
  • Niet genoemde maaltijden en drankjes
  • Reserveringskosten 25,- per factuur
  • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
  • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
  • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 17 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Voor de laatste reisinformatie verwijzen wij u naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Araceli James

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Op vakantie gaan met een mission. Verdieping geven aan je geloofsleven en tegelijkertijd genieten met andere gelovigen.

In welke landen ben je geweest?

Te veel om op te noemen. Amerika, Caribisch gebied, verschillende landen in Europa. Noord-Afrika waaronder: Tunesië, Marokko, Egypte. Midden-Oosten: Jordanië, Bahrein, verschillende keren naar Israël geweest.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

De ontmoeting met mede-christenen op een vakantie.

Jan Bos

Wat is er nu mooier dan te kunnen doen wat je leuk vindt! Na 45 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs mocht ik nog niet zo lang geleden met pensioen gaan en eigenlijk heb ik al die jaren mijn werk ook als boeiend, inspirerend en vooral als zingevend ervaren. Daarnaast heb ik mij altijd mogen inzetten voor tal van maatschappelijke en kerkelijke doeleinden. Altijd mogen doen wat ik leuk vond!

Toen mij vanuit Beter Uit de mogelijkheid geboden werd om ook actief deel te nemen aan georganiseerde reizen, heb ik geen moment geaarzeld om dat te doen. De reispassie en het plezier in de ontmoeting met mensen inspireren mij. Inmiddels heb ik, ook op basis van vrijwilligheid, weer een aantal andere fijne bezigheden in verenigings- en stichtingsverband zodat mijn agenda niet in de kast blijft liggen en ik kan blijven doen wat ik leuk vind!