Armenië en Georgië Rondreis

Over deze reis

Wist je dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is? Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. Het heeft de cultuur gevormd in Armenië, maar ook in Georgië. Al in de vroege Middeleeuwen ontstond er een rijk kloosterleven: kunstenaars, astronomen en theologen vonden er inspiratie en voedden zich met de rijke kennis die aanwezig was in de bibliotheken van de kloosters.
Maar dit is niet alles. Tijdens deze reis zijn er ook unieke ervaringen, zoals het bijwonen van een kooroptreden in het grottenklooster, bezoeken we een een project waar we de kinderen ontmoeten en spelletjes met ze gaan doen en mag een wijnproeverij uiteraard niet ontbreken.

En vergeet ook niet om je heen te kijken, want de natuur is er prachtig. Mooie bergen, fantastische uitzichten en ook nog eens een smakelijke keuken. Wat wil je nog meer….. Ga mee op deze bijzondere reis.

Bestemming

Algemene informatie

Georgië ligt in de Kaukasus en is sinds 1991 (weer) een zelfstandig land. Voor die tijd maakte het deel uit van de Sovjet-Unie. Het kent een lange en roerige geschiedenis met periodes van zelfstandigheid, grote bloei, (burger)oorlogen en bezetting. Vanaf 1800 tot 1918 was het bezet door de Russen. Na een korte periode van onafhankelijkheid net na de Eerste Wereldoorlog, volgde vanaf 1921 de Sovjet tijd. De beruchte Sovjet leider Stalin is afkomstig uit Georgië en tot vandaag aan toe, wordt hij in Georgië zowel verguisd als bewonderd. De verhoudingen tussen Georgië en Rusland zijn al jaren gespannen, reden voor Georgië om zich politiek op Europa te richten. Zo is het land lid van de Raad van Europa en de OVSE en kandidaat-lid van de NAVO.
Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee. Het landschap is enorm gevarieerd: subtropisch aan de kust en een binnenland met heuvels, hoge bergen, hoogvlaktes en heel veel bos.
Georgië is ruim de helft groter dan Nederland en er wonen zo’n 4 miljoen mensen, waarvan ruim 1,5 miljoen in de hoofdstad Tbilisi. Ondanks het bewogen verleden is het land erin geslaagd z’n eigen karakter te behouden. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Georgisch-Orthodoxe kerk. Georgië is al sinds de eerste helft van de 4e eeuw een christelijke natie en ook in tijden van onderdrukking kon de kerk een samenbindende rol blijven spelen. Dit is vandaag nog steeds zo: zo’n 85% van de bevolking maakt deel uit van de Georgisch-Orthodoxe kerk. Daarnaast kent het land 10% moslims, vooral mensen uit Azerbeidzjan. Er is ook een joodse gemeenschap, die in Tbilisi over een eigen synagoge beschikt.

Informatie over Georgië

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Georgië

Taal

De officiële taal is het Georgisch, dat voor ruim 70% van de bevolking de eerste taal is. Het is een unieke taal, die geen verwantschap heeft met enige andere taal ter wereld. Het alfabet telt 40 letters, die niet allemaal gebruikt worden. De schrijfwijze is volstrekt onvergelijkbaar met enige andere taal en voert terug tot de 11e eeuw.

Beste reistijd, weer en klimaat

April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar het land te bezoeken. De temperaturen liggen dan rond de 25 graden. U vermijdt zo de hete zomers (temperatuur tot 45 graden) en de strenge winters (tot -30 graden), die kenmerkend zijn voor een landklimaat. Omdat Tbilisi in een beschut dal ligt, kan het daar vaak warmer zijn. In hoger gelegen gebieden is het meestal wat koeler.

Eten & drinken

Georgiërs staan bekend om hun uitstekende keuken. Het klimaat is ideaal voor zowel landbouw als veeteelt. Met name het aanbod aan groenten en fruit is groot en verklaart en zorgt mede voor de variatie die de Georgische keuken kenmerkt. Iedere regio heeft zijn eigen eeuwenoude gerechten, die steeds verrassend lekker zijn. Eten neemt in de Georgische cultuur een speciale plaats in. Maaltijden zijn overvloedig en gevarieerd en getuigen van een grote gastvrijheid. In de keuken worden veel granaatappels en walnoten verwerkt. Enkele bekende gerechten zijn chatsjapoeri, een met kaas gevild plat brood, dat wel een beetje op pizza lijkt, en chinkalis, dat wel wat op tortellini lijkt en gevuld is met vlees.
Georgië is één van de oudste wijn producerende landen ter wereld. Men heeft sporen teruggevonden dat er al in 6000 v. Chr. sprake was van wijnbouw. Nog steeds is wijnbouw belangrijk voor de Georgische economie. Wijnen worden zowel op traditionele wijze als “moderne” wijze geproduceerd. Traditionele wijnen zijn voor Nederlanders meestal te zwaar, de moderne productie methode valt vaak beter in de smaak en is een belangrijk export product.

Wist u dat

- “Onze” Sandra Roelofs, de voormalige first lady, nog altijd lid van het parlement is?
- De traditionele Georgische wijnbouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?
- Georgië gekerstend is door een vrouw, Nina van Georgië, en beschermheilige van het land?

Algemene informatie

Armenië, officieel Republiek Armenië, is een onbekend en onbemind land. Het ligt in de Zuidelijke Kakasus, volledig verwijderd van zee. Geografisch gezien zou Armenië tot Azië behoren, maar de Armeniërs zelf rekenen het land tot Europa. Als vakantiebestemming is het verre van populair. Jammer, want het is een schitterend land met een bijzonder vriendelijke bevolking. Van groene, beboste bergen en kloven tot bloemenvelden, grasvlaktes en vulkanen. Van nomadische dorpjes en imposante kloosters tot aan de hoofdstad Jerevan met zijn moderne kunst.

Informatie over Armenië

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta
֏

Uitgebreide informatie over Armenië

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Armenië te reizen. U vermijdt hiermee de hete zomers en de koude winters.

Klimaat

Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de Ararat-vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. In de bergen is het nog een stuk koeler en vochtiger. In de winter zijn temperaturen van minus 30 graden Celsius normaal. Het uiterste zuiden van het land is echter subtropisch en kent zachtere winters. In de zomer wordt het in het laagland erg heet en is de luchtvochtigheid groot. In deze periode is het in de bergen mooi met dragelijke temperaturen.

Eten & drinken

In Armenië vormen lams- en varkensvlees, aubergine, yoghurt en brood de basis ingrediënten van het voedsel. Armeniërs gebruiken vooral burghul (gebroken tarwe), met name in hun plov-schotels. Mezze zijn belangrijk voor de Armeniërs. Lavash is het brood dat meestal bij mezze wordt geserveerd. Ook salades, vaak met plakjes komkommer, vers of gepekeld, tomaten en limoenen, worden bij de meeste maaltijden geserveerd, hetzij als voorgerecht of als nevenschotel, bijv. bij de aan het spit geroosterd varken, populair in de hele Kaukasus maar Armeens door dit bijgerecht.
Vruchten, zoals abrikozen die in Armenië in overvloed voorkomen, worden vaak toegevoegd aan soepen en stoofpotten. Kaas is een Armeens basisvoedsel. Het is bij vrijwel elke maaltijd aanwezig en wordt ook bij het koken en bakken gebruikt. De Armeniërs nemen op originele manier kruiden op in de kaas (en ook in hun salades). Rozenwater, oranjebloesemwater en honing worden veel gebruikt om nagerechten en gebak een smaak te geven; overigens lijken ze veel op wat in die streken gebruikelijk is, zoals paklava (baklava). Ook gebruiken Armeniërs veel pijnboom- en pistachenoten.

Taal

De officiële taal is het Armeens. Verder wordt er Russisch gesproken en, met name door de jongere generaties, ook Engels. Het Armeens heeft een eigen alfabet ontwikkeld door St. Mesrop Mashtots. Het vormt een zelfstandige tak van de Indo-Europese taalfamilie en is de enige nog levende van drie verwante talen uit de oudheid (Thracisch en Frygisch).

Wist u dat

- In Armenië de langste kabelbaan ter wereld is te vinden (5,7 km)?
- Het automerk Lada nog volop te vinden is in Armenië?
- Armenië aan geen enkele zee ligt?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Vandaag ontmoeten wij elkaar op de luchthaven om daar vandaag gezamenlijk naar Georgië te vliegen. Bij aankomst worden we naar het hotel gebracht voor diner en overnachting. Uiteraard zal de reisleider vanavond ook een bijeenkomst organiseren om elkaar beter te leren kennen.

dag
2

DO: Bezoek Tbilisi

Na het ontbijt gaan we op pad. Dit is de ‘Tbilisi Sightseeing Dag’! Je zult meteen voelen dat deze stad een lange geschiedenis heeft wat betreft multiculturele relaties. En het is nog steeds de brug tussen Europa en Azië. Wandelend door het oude gedeelte van de stad, nemen we de rijke historie in ons op en leren we meer over de speciale, religieuze status: iedereen is hier welkom. We zien kerken, een synagoge en een moskee. Maar niet alleen religieuze gebouwen zullen onze aandacht trekken, ook de beroemde 19e-eeuwse huizen met hun kleurrijke balkons. En wat dacht je van de gouden schat in het Nationaal Museum? Een werkelijk unieke collectie. Een hoogtepunt dat niet gemist mag worden. Daarna zoeken we het hogerop. We zien het standbeeld van Moeder Georgië en het oude kasteel Narikala en worden getrakteerd op prachtige vergezichten over de stad. Wat een mooie start van deze reis. Overnachting in Tbilisi.

dag
3

VR: Tbilisi – Mtskheta – Kazbegi

In de ochtend rijden we naar de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië – Mtskheta. Hier werd het christendom uitgeroepen tot staatsgodsdienst in 337. Nog steeds wordt deze plek zeer gewaardeerd en daarom bevinden zich hier ook twee UNESCO-werelderfgoed sites, die we zullen bezoeken. Namelijk het Jvari klooster (5e-6e eeuw), dat over Mtskheta waakt en dat een perfect uitzicht biedt op de Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw). Waar de Jvari kerk je een persoonlijk en zelfs een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter. Daarna is het tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen. De eerste stop is het versterkte fortcomplex Ananuri, vanwaar we kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir. De volgende stop is in het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, waar we de indrukwekkende en heilige berg Kazbek (5054 m) kunnen bewonderen. Met een 4x4 rijden we de heuvel op naar de kerk, waar we zowel de kerk zelf als het prachtige uitzicht kunnen bewonderen. Tenslotte rijden we door naar het hotel voor diner en overnachting.

dag
4

ZA: Kazbegi – Uplistsikhe – Ateni

Na het ontbijt beginnen we de dag met een rit naar Gori. Dit is het stadje waar Stalin werd geboren. Dichtbij Gori gaan we naar een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar nog steeds zijn de ruïnes indrukwekkend. Tijd om wat rond te dolen en te ervaren hoe het in die dagen geweest moet zijn. De gids zal uitleggen hoe deze plek veranderde van een centrum van heidendom tot een centrum van Christendom. Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ onze kleine, gezellige accommodatie met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek. Een unieke belevenis!

dag
5

ZO: Vrije dag in Ateni

Vandaag staat er een ontspannen dag op het programma. Dicht bij het gastenverblijf bevindt zich een prachtige kerk (Ateni Sioni) uit de 7e eeuw die we kunnen bezoeken. Of de reisleider zal zelf een eigen bijeenkomst houden waar je van harte welkom bent. Lunch in het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Het omliggende natuurgebied is schitterend en biedt volop mogelijkheden voor een wandeling voor wie de omgeving verder wil verkennen. Diner en overnachting.

dag
6

MA: Ateni – Sapara – Vardzia

Na het ontbijt vertrekken we op ontdekkingstocht naar een verborgen juweel van de Georgische architectuur: het Sapara-klooster uit de 10e eeuw. Welkom in een wereld van rust en natuur! In het interieur van de hoofdkerk zijn prachtige muurschilderingen uit de 14e eeuw bewaard gebleven. Daarna bezoeken we een van de meest fantastische locaties van Georgië: Vardzia, een grottencomplex, dat ooit een verborgen stad was. Een aardbeving beschadigde de originele structuur in de 13e eeuw, dus het is niet meer verborgen, maar het lokt nog steeds bezoekers door zijn unieke karakter en grootheid. Het complex bestaat uit 139 grot groepen met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. Na deze afwisselende dag rijden we door naar ons hotel.

dag
7

DI: Vardzia – Poka – Bavra - Gyumri

's Morgens bezoeken we het vrouwenklooster in het pittoreske dorp Poka, gelegen aan het meer van Paravani. De nonnen die hier leven staan bekend om hun ambachtelijke producten, die met zorg en toewijding worden vervaardigd. Zo maken ze bijvoorbeeld kaarsen, jam, honing, en kazen, maar ook kunstzinnige voorwerpen. Tijdens ons bezoek krijgen we de kans om hun ambachtelijke producten te bekijken en ook enkele van hun heerlijke, lokaal gemaakte kazen te proeven. Het klooster draagt op deze manier bij aan het behoud van eeuwenoude tradities en biedt een kijkje in het spirituele leven van de nonnen in deze prachtige, rustige omgeving. Onze reis gaat verder naar de grensovergang bij Bavra, waar we Georgië achter ons laten en Armenië binnenkomen. Aan de Armeense kant staan onze nieuwe chauffeur en gids klaar om ons te verwelkomen. De eerste stop in Armenië is de charmante stad Gyumri, de op twee na grootste stad van het land en een plek vol karakter. Met zijn historische architectuur, gezellige pleinen en levendige kunstscene biedt Gyumri een authentiek inkijkje in het Armeense leven. We genieten van een ontspannen avond, om daarna in Gyumri te overnachten en op te laden voor de volgende dag van onze reis.

dag
8

WO: Gyumri – Amberd - Jerevan

Gyumri is een stad vol kunst, ambachten en traditionele Armeense charme. Tijdens onze stadstour wandelen we door het historische centrum met prachtig bewaarde architectuur uit de 19e eeuw, en zien we hoe dit in contrast staat met de latere Sovjetgebouwen en de sporen van de aardbeving van 1988. Na onze stadstour verlaten we Gyumri en reizen we richting de imposante berg Aragats, de hoogste berg van Armenië. We stoppen bij het hooggelegen Amberd Fort. Dit fort uit de 7e eeuw diende als koninklijk kasteel en biedt ons een indrukwekkende blik op het middeleeuwse verleden. Bij helder weer kunnen we tevens genieten van een prachtig uitzicht over Yerevan en de Ararat-berg. Na ons bezoek dalen we af naar Yerevan, de bruisende en charmante hoofdstad van Armenië. We checken in bij een centraal gelegen hotel, ideaal om de stad te voet te verkennen. De avond is vrij om alvast te genieten van de energie en bezienswaardigheden van deze levendige stad.

dag
9

DO: Stadstour in Jerevan en Echmiadsin

Na het ontbijt maken we een stadstour door Jerevan en ontdekken we niet alleen de hedendaagse charme, maar ook de overblijfselen van de Sovjetarchitectuur. We bezoeken de lokale fruitmarkt, waar een explosie van kleuren van vers en gedroogd fruit je zintuigen prikkelen. Proef er gerust wat! Vervolgens rijden we naar het imposante standbeeld Moeder Armenië, dat majestueus op een heuvel prijkt en een adembenemend uitzicht biedt over de stad en de iconische berg Ararat. De excursie gaat verder naar de indrukwekkende trappen van het Cascade-complex, bestaande uit maar liefst 572 treden. Dit unieke complex is ook een platform voor moderne kunst. We wandelen verder naar het majestueuze Operagebouw en verkennen de schilderachtige straatjes rondom het grandioze Republiek Plein, het hart van Jerevan. We vervolgen onze reis naar het nabijgelegen Echmiadsin, het spirituele hart van de 10 miljoen Armeniërs die over de hele wereld verspreid zijn. Deze stad is de zetel van de Katholikos, een functie die vergelijkbaar is met die van de paus, maar dan voor de Armeense Apostolische Kerk. In Echmiadsin bevindt zich de gelijknamige moederkathedraal, de eerste officiële christelijke kerk ter wereld, opgericht in 303 na Christus. Tijdens ons bezoek aan deze UNESCO-werelderfgoedlocatie bewonderen we de moederkathedraal en het lokale museum, waar enkele van de meest waardevolle relikwieën van het Armeense christendom worden tentoongesteld. Na deze indrukwekkende en betekenisvolle eerste dag keren we terug naar Jerevan, vol nieuwe inzichten en ervaringen.

dag
10

VR: Garni tempel en Geghard klooster

We beginnen onze dag met een bezoek aan de Garni-tempel, de enige overgebleven heidense tempel uit de 1e eeuw, gewijd aan Helios/Mithra. Gelegen op het kruispunt van het Westen en het Oosten, heeft Armenië door de eeuwen heen invloeden van buurlanden opgenomen. Daarom is deze tempel zowel gewijd aan Mithra (met zijn Perzische invloeden) als aan Helios (met zijn Griekse invloeden). Onze volgende stop is het Geghard-klooster, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Dit indrukwekkende klooster, uitgehakt in de bergen in de 13e eeuw, biedt niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een bijzondere sfeer die je niet snel zult vergeten. En we hebben nog een mooie verrassing in petto! Vijf dames van het Luys Quintet zullen in een van de grotkerken, bekend om zijn prachtige akoestiek, enkele van de meest beroemde Armeense kerkliederen ten gehore brengen. De combinatie van de mystieke omgeving en de betoverende stemmen van de dames zal deze ervaring werkelijk onvergetelijk maken. In het dorp Garni krijgen we de kans om een lokaal huis te bezoeken, waar we de traditionele Armeense gerechten kunnen proeven en getuige zijn van de ambachtelijke bereiding van lavash (platbrood) in de tonir (ondergrondse oven). Daarna terug naar Jerevan.

dag
11

ZA: Ararat en wijnregio Vayots Dzor

We hebben een lange reis voor de boeg, vol bijzondere hoogtepunten die teruggaan naar zowel de christelijke als pre-christelijke tijd. Onze eerste stop is het Khor Virap-klooster, de bakermat van het Armeense christendom. Hier werd de spirituele leider Gregorius de Verlichter in de 3e eeuw 13 jaar gevangen gehouden. Deze locatie biedt ook een prachtig uitzicht op de spectaculaire berg Ararat, de Bijbelse plek waar de Ark van Noach zou zijn gestrand. De reis wordt vervolgd naar het Areni-1 archeologische grottencomplex, waar enkele van de oudste artefacten ter wereld zijn ontdekt: een 5500 jaar oude leren schoen en een van de oudste wijnmakerijen (6000 jaar oud)! Vlakbij het grottencomplex ligt het dorp Areni, genoemd naar de oude blauwe druivensoort ‘Areni’. Bijna iedereen in het dorp houdt zich bezig met wijnteelt en maakt zijn eigen heerlijke wijn van deze lokale druif. We zullen de gelegenheid aangrijpen om een lokaal gezin te bezoeken en te zien hoe zij de eeuwenoude wijntradities in stand houden. We sluiten deze excursie af met een wijnproeverij, vergezeld van een heerlijke lokale lunch bij deze gastvrije dorpelingen. Na de lunch rijden we naar het Noravank-klooster. Dit klooster is uniek vanwege de adembenemende vulkanische natuur die het omringt. We rijden verder naar het dorp Hermon, waar we zullen overnachten.

dag
12

ZO: Vrije dag in Hermon

Het is zondag. De reisleider zal zelf een eigen bijeenkomst houden waar je van harte welkom bent. We lunchen in het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Tijd om bij te komen van alle indrukken van de afgelopen dagen. Het hotel biedt een heerlijk binnenzwembad en gezellige bankjes waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Ook kan er in de omgeving van het dorp gewandeld worden. We sluiten de dag af met een smakelijk diner en een comfortabele overnachting in ons hotel in Hermon.

dag
13

MA: Selim – Noratus – Sevanmeer – Dilijan

We zetten onze reis voort naar het noorden en volgend daarbij deels de historische Zijderoute, waar we een stop maken bij de goed bewaarde Selim karavanserai uit de 14e eeuw. Hier krijg je een fascinerend inzicht in hoe middeleeuwse kooplieden tot rust kwamen tijdens hun lange reizen langs deze beroemde handelsroute. Vervolgens bezoeken we het unieke kruisstenenveld in het dorp Noratus, gelegen aan de oevers van het Sevanmeer. Deze middeleeuwse kruisstenen, die oorspronkelijk als grafstenen werden gebruikt, zijn naast manuscripten en tapijten, een van de drie belangrijkste kunstvormen van Armenië. We rijden langs de oevers van het Sevanmeer, ook wel de 'Parel van Armenië' genoemd, dat zich op een hoogte van 1.900 meter bevindt en een van de grootste meren ter wereld is. Onze route leidt ons naar de top van het schiereiland Sevan, waar we het 9e-eeuwse klooster van Sevanavank zullen verkennen en kunnen genieten van het adembenemende uitzicht op de voortdurend veranderende kleuren van het meer. De dag eindigt in de schilderachtige stad Dilijan, omgeven door weelderige, beboste bergen. We overnachten in de bossen vlakbij het Haghartsin klooster.

dag
14

DI: Dilijan – Vanadzor – Tumanyan – Haghpat - Tbilisi

We beginnen de dag met een wandeling naar het Haghartsin-klooster, dat tussen de 10e en 13e eeuw werd gebouwd. Dit prachtige klooster harmonieert prachtig met de natuur eromheen en biedt een fascinerende blik op het kloosterleven van de middeleeuwen. Onze volgende stop is de stad Vanadzor, waar we een ambachtelijke kruissteenmeester bezoeken en uitleg krijgen. We reizen verder naar Tumanyan, waar we een vestiging van een Armeense liefdadigheidsorganisatie bezoeken die samenwerkt met partners in Nederland (Stichting Mensenkinderen). Tijdens ons bezoek aan het Tumanyan-kamp ontmoeten we de kinderen die deelnemen aan de projecten en nemen we deel aan leuke activiteiten, zoals Armeense dansen en spelletjes. We lunchen er ook. Voordat we de grens met Georgië oversteken, brengen we een bezoek aan het Haghpat-klooster, dat in de 10e eeuw werd gesticht. Dit iconische kloostercomplex behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlijst en ligt op een heuvelrug in het noorden van Armenië, met een prachtig uitzicht over de weelderige Debed-kloof. Omringd door adembenemende natuur, straalt het klooster rust en geschiedenis uit. We steken de grens naar Georgië over bij de grensovergang Bagratashen/Sadakhlo. Op naar Tbilisi. Bij voldoende tijd is er nog de mogelijkheid om optioneel deel te nemen aan een workshop over het maken van cloisonné-emaille. In de avond hebben we een afscheidsdiner in een sfeervol restaurant in Tbilisi en kunnen we terugblikken op onze bijzondere reis.

dag
15

WO: Terugreis

Helaas zit de reis er weer op! Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland.

Accommodaties

Diverse hotels in Armenië en Georgië

,
Tijden deze reis verblijft u in diverse authentieke hotels, deze volgen later.

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Retourvlucht Nederland-Tbisili
  • Luchthavenbelasting en overige heffingen
  • Transfer luchthaven-hotel v.v.
  • 1 stuks handbagage
  • 1 koffer ruimbagage
  • 14 overnachtingen in tweepersoonskamer
  • Ontbijt
  • 5 lunches en 5 diners
  • Programma zoals omschreven
  • Presentatie lavash bakken in Garni dorp
  • Optreden van Luys quintet in Geghard klooster
  • Wijn degustatie in Areni en Ateni dorp (3-4 soorten wijn)
  • Bezoek aan kruissteen meester
  • Bezoek aan Tumanyan Kamp voor de ontmoeting met lokale kinderen
  • Engelstalige lokale gids
  • Begeleiding Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

  • Toeslag 1-pers.kamer 450,-
  • Fooiengeld
  • Niet genoemde maaltijden
  • Drankjes en persoonlijke uitgaven
  • Eventuele verhoging van brandstoftoeslagen
  • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
  • Reserveringskosten 25,- per factuur
  • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
  • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 15 personen.

De accommodaties zijn heel divers, het zou soms kunnen zijn dat er een badkamer gedeeld met worden.

U dient te beschikken over een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Georgië/Armenië.
Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/armenie
https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/georgie

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding