Albanië, de verborgen parel van de Balkan

Over deze reis

De verborgen parel van de Balkan, een groepsreis naar een van de mooiste kustlijnen ter wereld, bergtoppen met adembenemende vergezichten en verstilde dorpjes waar de 21ste en zelfs een deel van de 20ste eeuw aan voorbijging, maar waar Ottomaanse, Italiaanse, Romeinse, Griekse en Illyrische invloeden elkaar de loef afsteken. Ervaar hoe anders en vol verrassingen een bestemming relatief dichtbij kan zijn. Naast cultuur zullen natuurliefhebbers ook aan hun trekken komen in de prachtige berggebieden en aan de azuurblauwe wateren. Tijdens deze reis bezoeken we tevens twee wijnproducenten en een olijfproducent waar we proeverijen aangeboden krijgen! Ga met ons mee om dit prachtige land te ontdekken.







Bestemming

Algemene informatie

Albanië is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland en grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en de Griekenland. Het land grenst ook aan de Ionische en aan de Adriatische Zee. De hoofdstad van Albanië is Tirana. Albanië is sinds 1912 onafhankelijk. Slechts 20% van de grond is geschikt voor landbouw, dit komt door de vele bergen die het land kent. Albanië is een van de hoogst gelegen landen van Europa. De hoogste bergtoppen zijn bijna 2500 meter. De natuur is nog redelijk ongerept. De bevolking is zeer gastvrij.

In Albanië vind je onder meer de steden Gjirokaster en Berat. Deze UNESCO werelderfgoedlocaties staan bekend om de goed bewaarde Ottomaanse architectuur. De prachtige straatjes, huizen met karakteristieke stenen daken en historische musea zorgen voor een culturele ervaring. Een plek voor liefhebbers van natuur en geschiedenis is de baai van Kotor. Deze prachtige baai, die zich deels in Albanië bevindt, biedt spectaculaire uitzichten, pittoreske stadjes en historische forten. De kustlijn van de Albanese Rivièra is bezaaid met prachtige stranden en verborgen baaien. Ksamil, Dhërmi en Jale zijn enkele populaire bestemmingen voor zon- en zeeliefhebbers.

Informatie over Albanië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
ALL

Uitgebreide informatie over Albanië

Beste reistijd

De beste reistijd zijn de maanden juni t/m september. Voor wandelen in de bergen zijn de zomermaanden het meest geschikt. In mei, juni, september en oktober kan er in de bergen al sneeuw liggen.

Klimaat

Door de grote geografische en topografische verschillen heeft Albanië met meerdere klimaten te maken en is het weer er wat onvoorspelbaar. De kustvlakte heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers, zachte en vochtige winters. In het bergachtige oosten is sprake van een landklimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met milde zomers. Over het algemeen liggen de zomertemperaturen rond de 25 tot 30 graden en de wintertemperaturen rond de 0 tot 10 graden. De warmste plaats van Albanië is Saranda, met meer dan 3000 uur zon per jaar en maar enkele weken ‘winterweer’ per jaar in de maanden januari en februari.

Eten & drinken

De Albanese keuken bestaat vooral uit invloeden van andere landen en lijkt erg veel op de Griekse keuken. De Albanese keuken maakt veel gebruik van verse groenten. De meest voorkomende groenten zijn ui, paprika, aubergines, courgettes, wortels en olijven. Verder wordt er veel schapen- en geitenvlees gegeten, vaak van de gril. Naast hartige gerechten, is er ook genoeg aandacht voor de heerlijke zoete hapjes in de Albanese keuken, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van bladerdeeg. Typisch Albanese gerechten zijn bijvoorbeeld Keftedes (gehaktballen in tomatensaus), Qöfte (soort frikadel) en Baklava (zoete bladerdeeghapjes). De gastvrije Albanezen zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt!

Taal

Het Albanees is de officiële taal van Albanië. Er zijn verschillende dialecten te vinden. Op kleine schaal wordt er ook Grieks en Macedonisch gesproken.

Wist u dat?

- In Albanië nee schudden ‘ja’ betekent en ja knikken ‘nee’?
- Albanië ‘land van de witte bergen’ betekent?
- Albanië wel 15 Nationale Parken heeft en 50 beschermde natuurgebieden?

Dagprogramma

dag
1

VR: Naar Albanië

Vanaf Amsterdam vliegen we richting Tirana, de hoofdstad van Albanië. Bij aankomst op de luchthaven staat er een touringcar klaar die ons naar ons hotel brengt waar we tijdens deze reis zullen verblijven.

dag
2

ZA: Bezoek Kruja en Agroboerderij

Na het ontbijt gaan stappen we in de bus om een bezoek te brengen aan Kruja. De voormalige hoofdstad van de eerste Albanese staat. In de burcht verzette de lokale 15e-eeuwse held Skanderbeg zich 25 jaar lang met zijn legers tegen Osmaanse belegeringen, waarna Albanië 30 jaar vrijheid genoot. We nemen uitgebreid de tijd om de burcht en het Skanserbeg museum te bezoeken. Het fort is een waar pelgrimsoord en populair bij de etnische Albanezen uit de hele wereld. De middeleeuwse bazaar is gespecialiseerd in wollen kelims en houten gebruiksvoorwerpen. Hier zijn mooie souvenirs te vinden. We bezoeken ook het Nationaal Etnografisch Museum, het presenteert het verhaal van Albanese gewoonten en tradities door de eeuwen heen. Vervolgens rijden we naar de Agroboerderij Mrizi I Zanav voor een uitgebreide bezichtiging en waar we uitleg over de werkzaamheden van deze bijzondere boerderij. Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel in LaLëz voor diner en overnachting.

dag
3

ZO: Vrije dag

Een heerlijke vrije dag. Als het mogelijk is bezoeken we een lokale dienst en anders organiseert de reisleider een eigen dienst

dag
4

MA: Tirana

Deze dag is gereserveerd voor de hoofdstad Tirana. We bezoeken de Bunk’Art, een voormalige bunker uit massief beton waar nu een museum over geschiedenis en hedendaagse kunst is gevestigd. We ontdekken er alles over de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. Nadien maken we een lange wandeling rond de Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij mochten binnengaan. Rondom het centrale Skanderbegplein is het politieke en culturele centrum van de stad gelegen. Zo vind je hier het in een traditionele Sovjetstijl gebouwde Cultuurpaleis uit 1971. Binnen is de concerthal, waar de nationale opera optreedt. Andere bezienswaardigheden zijn de meer dan tweehonderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee, de Turkse villa Dervish Khorosani en de moderne orthodox Albanese kathedraal die in 2012 geopend is. Tirana is nu een levendige stad met zomerse terrassen en restaurants, een prima idee voor deze vrije middag.

dag
5

DI: Berat

Berat, deze stad wordt ook wel 'De Stad met 1.000 ramen' genoemd en heeft deze naam te danken aan de collectie witte, Ottomaanse huizen die tegen een heuvel staan aangeplakt en een schitterend gezicht vormen. Vandaag bezoeken we het prachtige, oude centrum dat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco staat. We maken een bezoek aan het Onufri Museum met een collectie iconen en andere religieuze objecten. We bezoeken ook het kasteel dat boven op een rotsachtige heuvel werd gebouwd. Hier hebben we een mooi uitzicht over de vallei en de rivier Osum. Het kasteel is eigenlijk een ommuurd kasteeldorp en is nog druk bewoond. Berat is ook de grootste wijn producerende regio van Albanië. In de buurt van de stad bezoeken we de wijnproducent Cobo, een familiebedrijf dat in het begin van de 20e eeuw wijn begon te maken. We zien de kulla (traditioneel Albanees torenhuis) en krijgen een rondleiding door het wijnbereidingsproces van de wijnboerderij. De gids vertelt over de familiegeschiedenis, samen met grappige anekdotes over het maken van wijn in Albanië. Aan het einde van je tour kunt u de wijn proeven, samen met lokale olijven, kaas en brood, een heerlijke proeverij.

dag
6

WO: Karavasta

Vandaag bezoeken we de laguna van Karavasta in het nationaal park Divjakë Karavasta. De lagune is de grootste van Albanië en een van de grotere van de Adriatische Zee en is een toevluchtsoord van vogels zoals de Dalmatiaanse pelikaan. De pelikanen broeden op een van de eilanden in de lagoon. Ook zijn er vaak grote groepen met flamingo’s te zien en is daardoor een favoriete plek voor natuurfotografen. We reizen verder door en brengen een bezoek aan het Zvernec klooster. Het klooster is gelegen op een klein eiland in de Narta-lagune. Toegang tot het eiland is via een houten brug van 270 meter lang. Het kleine eiland is bedekt met een dennenbos en heeft een rotsachtige kustlijn die uitkomt op de lagune. Het werd aangenomen dat de kerk uit het Byzantijnse tijdperk ergens in de 14e eeuw werd gebouwd. Vervolgens bezoeken we olijfolie producent Fabrike Vaji Ulliri Panaja. Behalve de uitleg proeven we uiteraard de diverse soorten olijfolie en andere producten.

dag
7

DO: Shkodër

Vandaag brengt de bus ons naar Shkodër, één van de oudste steden van Europa en het economische centrum van Noord-Albanië. Shkodër is in Albanië bekend voor zijn humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en de prachtige natuur. We snuiven de sfeer op langs de voetgangersboulevards. Onderweg stoppen we aan de historische brug Ura e Mesit. Deze grootste en best bewaarde brug van het Ottomaanse rijk overspant de Kir Rivier. Vervolgens brengen we een bezoek aan het kasteel van Rozafa. Door zijn hoge ligging met zicht op het Meer van Shkodër, en de rivieren Bunë en Drin was het kasteel al in de oudheid strategisch belangrijk. Verder bezoeken we het Venetië Kunst Maskerfabriek, het museum toont de meest uitgebreide en unieke collectie Venetiaanse luxe barok handgemaakte maskers in papier mache en keramiek. De maskers zijn versierd met materialen als authentieke pluimen, bladgoud en -zilveren parels. We verkennen de oude stad van Skhodër en brengen een bezoek aan de kathedraal voor we terug naar het hotel gaan in Lalëz.

dag
8

VR: Omgeving Lalez

Onze laatste excursiedag is bedoeld voor de omgeving van Lalez. Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de Kaap van Rodon, een verborgen parel in Albanië. Een prachtig rotsachtig schiereiland wijst naar de woeste Adriatische Zee. De kaap van Rodon heeft ongerepte natuur, prachtige vergezichten en oude bunkers uit het communistische regime. We bezoeken ook het kasteel Skanderbeg op het schiereiland en maken prachtige foto's van de natuur en de zee. Een andere belangrijke attractie in de Kaap van Rodon is de St Anthony Kerk. Deze kerk werd gebouwd in dezelfde periode als het kasteel en is zeer goed bewaard gebleven. Vervolgens brengen we een bezoek aan de Duka wijngaard waar we een rondleiding krijgen en wijnproeverij hebben. Laat op de dag keren we weer terug, voor een diner in een traditioneel restaurant.

dag
9

ZA: Retour naar Nederland

Helaas is de reis naar Albanië ten einde. Met een koffer vol mooie herinneringen keren we weer terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Amara Hotel en Spa

Durres, Albanië
Amara Hotel & SPA ligt in Durrës, op een steenworp afstand van het strand van Durres, voorzien van een restaurant, een seizoensgebonden buitenzwembad en een bar. Ook is er een heerlijk zonneterras. De accommodatie biedt een 24-uursreceptie, roomservice en gratis WiFi in alle ruimtes.

De kamers met airconditioning, een bureau, een kluisje, een flatscreen-tv, een balkon en een eigen badkamer met een bidet. Ook kunt u gebruikmaken van een Turks bad, een spacentrum en een hot tub.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
07:00
Wenen
08:50
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
09:50
Wenen
Tirana
11:20
Wenen
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tirana
12:05
19.08
Amsterdam
13:35
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
14:55
Wenen
19.08
Amsterdam
16:50
Wenen

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Retourvlucht Nederland – Tirana (evt. met overstap)
  • 1 stuks ruimbagage 60,-
  • 1 stuks handbagage
  • Transfer luchthaven – hotel retour
  • 9 overnachtingen in 2-persoonskamer
  • Ontbijt
  • Diner op dag 3 en 8
  • Excursies en entreegelden zoals in het programma omschreven
  • Lokale Engelstalige gids tijdens de excursiedagen
  • Busvervoer tijdens excursiedagen
  • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

  • Toeslag 1 pers. kamer 350,-
  • Toeslag 1 pers. kamer zeezicht 440,-
  • Toeslag 2 pers. kamer zeezicht 90,-
  • Niet genoemde maaltijden en drankjes
  • Evt. optionele excursies
  • Fooien
  • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
  • Reserveringskosten 25,- per factuur
  • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
  • SGR-bijdrage 5, - p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort/ID kaart, tenminste nog 90 dagen geldig na terugkomst.

Voor verdere reisinformatie: Reisadvies Albanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Albanië | Nederlandwereldwijd.nl

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Henriëtte Graafland

In welke landen ben je geweest?

Nederland, Luxenburg, België, Frankrijk, Spanje vaste land en op de eilanden, Gran Canaria en Lanzarote, Andorra, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Verenigde staten, Canada, Cyprus, Griekenland vaste land en 13 eilanden, Turkije en Groot-Brittannië.

Wat maakt reizen met Beter uit zo fijn?

Beter Uit zet mooie reizen in elkaar en ik mag daarbij de puntjes op de i zetten. Wat mooi dat ik samen met jullie weer nieuwe bestemmingen mag (her)ontdekken. Dat ik dit mag doen in de gezelligheid van een groep, eenieder met zijn eigen karakter en achtergrond. In vorige reizen vond ik het erg mooi om met elkaar de dag af te kunnen sluiten. Het respect voor elkaar en de omgeving waar we waren heb ik altijd als zeer prettig ervaren.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Veel in het leven moet je al alleen doen. Wat is het mooi als je op reis kan gaan en je geloof met elkaar kan delen, dat de kerkmuren op reizen vervagen en we kunnen leven vanuit Gods liefde en zo met elkaar in gesprek kan gaan. Dat je samen mag bidden lezen en genieten van alles wat God op je pad zet. Wat een zegen.

Joke de Raaf

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Italië, Griekenland, Polen, Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk, Hongarije, Albanië 2 keer excursie, Macedonië, Roemenië, Istrië, Kroatië.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het is fijn om met medegelovigen samen op weg te gaan, je kunt je geloof met elkaar delen. De sfeer in de groep is daardoor ook fijn. Je bent kinderen van een Vader.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Eigenlijk heb ik dat hierboven al verwoord. Het is fijn om aan het einde van de dag met elkaar samen te komen rondom het evangelie. Dit werkt ook mee aan de sfeer in de groep. Ik zou niet voor een andere (seculiere) organisatie willen werken. Tijdens de reizen hebben we nogal eens wat verschillen gemerkt met seculiere reizen. Wij hebben de grote Reisleider altijd bij ons, en Hij helpt ons omdat wij het zelf niet kunnen.